Tichá vína
Bílá, červená, růžová – suchá, sladká i polosuchá a polosladká. Tichá vína jsou základem každé vinotéky. Vybírejte moravská i zahraniční vína podle chuti, příležitosti nebo odrůdy.
Nejprodávanější
Výpis produktů
Červená, bílá a růžová tichá vína
Tichá vína jsou jednoduše řečeno ta, která neperlí – tedy neobsahují žádný nebo téměř žádný oxid uhličitý. Jsou nejrozšířenějším typem vína a patří mezi nejuniverzálnější alkoholické nápoje. Nejčastěji narazíte na červená, bílá a růžová vína, neměli byste si ale nechat ujít také populární oranžová vína. Hodí se k jídlu, na večerní posezení i jako dárek.
Bílé, červené i růžové
U tichého vína se nejčastěji setkáte se základním dělením podle barvy. Tu vínu dávají hrozny, ze kterých je vyrobené, ale i postup výroby. Základem jsou tři skupiny s typickými znaky:
- Bílá vína – vyrábějí se z bílých hroznů a patří mezi nejuniverzálnější druhy vín. Jsou svěží, lehká a často minerální, s tóny citrusů, květin či jablka. Skvěle doplní ryby, drůbež i lehká jídla.
- Červená vína – vznikají z modrých hroznů, které při maceraci propůjčují vínu barvu i plnost. Jsou známá sametovou chutí s tóny červeného a lesního ovoce, koření či dřeva. Výborně se hodí k masům a sýrům s výraznější chutí.
- Růžová vína – vína vyrobená z modrých hroznů s krátkým kontaktem se slupkami. Získávají tak jemnou barvu, svěží chuť a skvěle se hodí k letním jídlům, salátům i grilovaným specialitám.
Kromě těchto tří skupin můžete v posledních letech čím dál častěji narazit také na oranžová vína – vína vyrobená z bílých hroznů se slupkami, podobnou metodou, která se používá při výrobě červených vín. Díky tomu mají výraznější barvu, strukturu i chuť, často s tóny sušeného ovoce, čaje nebo medu. Jsou ideální k sýrům, uzeninám a výraznějším pokrmům.
V naší nabídce najdete jak moravská vína od menších vinařů, tak i italská, francouzská nebo španělská vína s jejich typickým charakterem.