Jak se vyrábí rum - cukrová třtina a její zpracování

Všichni již patrně dnes tuší, že výroba pravého karibského rumu je pevně svázaná s cukrovou třtinou (latinský název je Genus Saccharum officinarun). Samotné rostlině trvá něco mezi deseti měsíci až dvěma roky dorůst do podoby, kdy je možné ji sklidit a extrahovat cukry, kvůli nimž se pěstuje. V té době měří klidně až 6 metrů.

Existuje mnoho druhů cukrové třtiny – proto je velmi důležité, odkud tato surovina pochází a jaký přesně je její druh. Ve výsledném produktu – v našem případě tedy rumu – se to zásadně projevuje. V podstatě je tím určován základní chuťový profil rumu.

sugar cane plantation

Sklizeň

Cukrová třtina roste podobně jako tráva, kterou známe z našich končin. Pokud ji sekáme, jejímu růstu to prospívá a roste dál a při správném postupu sílí a daří se jí. U cukrové třtiny dochází k „sekání“ – tedy sklizni – jednou až dvakrát ročně. Je to ale ovlivněno tím, v jakém podnebí třtina roste. V Karibiku, kde je klima sušší, se sklízí zpravidla jedenkrát ročně, zatímco v jihoamerickém subtropickém podnebí až dvakrát za rok.

sugar-cane-workers

Sklizeň cukrové třtiny může probíhat tradiční manuální metodou: sběrači (kdysi především otroci) sekají cukrovou třtinu mačetami velmi blízko u země (spodní část stonku totiž obsahuje největší množství cukrů), vše sbírají, svazují a odnáší na připravené vozy. Průměrně může jeden sběrač takto sklidit cca 3 tuny (!) třtiny za den.

Zajímavé je, že přímo při manuálním sklízení se pole s cukrovou třtinou zapálí. Je to především proto, aby se opálily pevné stonky cukrové třtiny, které lze následně mnohem lépe mačetami sklízet. Oheň však také dokáže zajistit, že z polí zmizí nemalé množství především hadů, které představují pro dělníky velké nebezpečí.

V současnosti je však sklízení cukrové třtiny samozřejmě převážně mechanizováno. Výkonné sklízecí stroje dokáží efektivně nahradit desítky až stovky pracovníků. Výjimkou však mohou stále být hůře přístupná místa, kde je lidská práce do jisté míry nenahraditelná. (Stejně jako na rumcajzl.cz :-))

sugar-cane-closeup

Zpracování

Cukrová třtina se skláda ze 75% vody, 10-16% cukru a 10-16% vlákniny. Sklizená cukrová třtina je umyta, nasekána na menší kousky a slisována. Tak se z rostliny dostane voda a cukrová šťáva. Právě tato cukrová šťáva je dále zpracována tak, aby se z ní vyrobil cukr. Odpadním produktem tohoto procesu je hustá černá tekutina, kterou známe pod názvem „melasa“.

A právě melasa se fermentuje a destiluje, čímž vznikne rum – na tento proces se podíváme v dalším článku.

Jak se vyrábí rum - cukrová třtina a její zpracování

Rumcajzl.cz - prémiové rumy, giny, likéry a destiláty