Logo
(Po-Pá, 9-18 hod.)
0 ks
za 0 Kč
Nákupní košík je prázdný
Potřebujete poradit? Neváhejte nás kontaktovat.
  1. Úvod
  2. Blog
  3. Rumcajzlova škola rumu
  4. Jak se vyrábí rum: Základní definice a první zpracování melasy

Jak se vyrábí rum: Základní definice a první zpracování melasy

Co to je rum?

Na rozdíl od velké většiny destilátů se výroba rumu neřídí žádnou jednotně stanovenou metodikou. Produkce probíhá zpravidla na základě tradičních postupů, které se liší v každé oblasti a velkou roli hrají také samotní destiléři. Právě ti často stojí za vznikem rumů, které nad ostatními vyčnívají.

Do roku 2008 bylo poměrně jednoduché označit destilát z cukrové třtiny jako rum. Legislativní změna z tohoto roku však ustanovila, že destilát musí být vyroben 100% z cukrové třtiny aby mohl být označen jako rum. Složitejší je to s obsahem alkoholu v produktu - zatímco v Evropě se může jako rum prodávat destilát z cukrové třtiny obsahující alespoň 37,5% alkoholu, v jiných zemích se tento limit liší.

Například ve Venezuele je to 40%, v Kolumbii dokonce 50% alkoholu v destilátu. Svoji roli může hrát také doba zrání rumu. Pokud chcete vyprodukovat rum v Mexiku, musíte jej nechat zrát alespoň 8 měsíců, v Portoriku 1 rok a ve Venezuele celé 2 roky. Do definice mohou být v některých státech zařazeny podmínky způsobu fermentace a metody destilace.

Především díky tomu je svět rumů velmi pestrý a lze s mírnou nadsázkou říct, že se dá najít rum pro úplně každého milovníka destilátů.

Melasa nebo šťáva z cukrové třtiny?

Výrazná většina rumu je vyráběna z melasy. Jedná se o vedlejší produkt, který vzniká při průmyslovém zpracování cukrové třtiny za účelem výroby cukru. Existují 2 druhy melasy: světlá, která se může konzumovat přímo jako sladidlo a tmavá, která slouží pro výrobu rumu.

Melasa pro výrobu rumu je hustá, tmavá, olejovitá tekutina. Obsahuje přibližně 50% cukru, minerály a další látky, které jsou základem k výslednému charakteru rumu.

Druhou možností je použít jako základní surovinu šťávu z cukrové třtiny, což je postup blízký především francouzsky mluvícím oblastem v karibiku. Jedná se v podstatě o třtinový koncentrát obsahující až 90% cukru. Je to rychlejší a levnější způsob, jak získat základ pro třtinový destilát, proto také produkty z něj bývají často od rumů odlišovány. V Brazíli jsou označovány speciálním názvem cachaça.

Fermentace

Ať už je použita libovolná možnost základu rumu, při procesu fermentace se do ní přidá voda a kvasinky, které celý proces nastartují. Pokud se vyhneme detailní analýze chemických reakcí, můžeme jednoduše říct, že kvasinky začnou "požírat" cukr a vytvářet tím alkohol, teplo a oxid uhličitý. Tímto procesem nakonec vznikne tekutina podobná klasickému pivu, která obsahuje 5 - 10% alkoholu.

Velmi důležitým faktem ale je, že právě při fermentaci se v rumu vytváří chuťový základ. Zejména typem použitých kvasinek, dobou fermentace a počtem provedených procesů se určuje, jak bude rum chutnat. Proces může trvat pouhých 24 hodin, nebo také až 14 dnů.

V posledních několika desetiletích se způsob fermentace z velké části standardizoval. Ačkoliv je mnoho možných způsobů, odlišujících se použitým typem kvasinek, časovým rozpětím a dalšími faktory, v drtivé většině případů se jedná o totožný proces trvající 24 - 36 hodin.

Lehký a těžký rum 

Při fermentaci kromě ethyl alkoholů vznikají také tzv. kongenery, chuťové komponenty. Způsobem fermentace a následnou destilací se upravuje jejich množství a rum je tím profilován do podoby lehkého nebo těžkého.

Lehký rum je zpravidla světlější, mnohdy čirý, obsahuje méně kongenerů a dá se - z hlediska alkoholové chuti - považovat za jemnější. Tento typ rumu je fermentován kratší dobu (obvykle 1 - 2 dny) a destilován intenzivněji, čímž se redukuje množství kongenerů a dosahuje se jemnější a čistší chuti. Obvykle se produkuje ve španělsky hovořících oblastech jako je Kuba, Dominikánská republika, Venezuela nebo Portoriko. Vyrábí se zpravidla kolonovou metodou destilace.

Těžký rum je tmavší, v porovnání s lehkým obsahuje přibližně 3x více kongenerů a jeho chuť je výraznější, surovší a obvykle bohatší. V zásadě je jeho základ déle fermentován. Pojí se většinou s technikou produkce "pot still" nebo "single distilled". Tradici má jeho výroba ve francouzsky a anglicky mluvících oblastech - např. Jamajka, Martinik, Barbados.

Samozřejmě není výjimkou kombinace těchto základních typů rumů do "blendů", kdy se dociluje zajímavé chuti se snahou o zvýraznění výhod obou typů.

Dalším krokem při výrobě rumu je destilace - na tu se zaměříme v další části série Jak se vyrábí rum na Rumcajzl.cz

Pokud jste přeskočili úvodní článek této série, odkaz níže Vás na něj zavede:

1. část: Cukrová třtina a její zpracování

Rumcajzl.cz - prémiové rumy, giny, likéry a destiláty

 

Líbil se článek? Sdílejte ho s přáteli
Nepropásněte novinky, akce a slevy!
Můžete se kdykoli odhlásit. Zasíláme jednou za 14 dní.

 

Rumcajzl.cz na Firmy.cz

 

Odkazy a partneři

Platební brána ComGate

Rumcajzl.cz na Firmy.cz

Rumcajzl.cz | O nás

Nakoupíte u nás prémiové rumy, giny, whisky a likéry - vše prémiový alkohol za skvělé ceny.

Nabízíme pečlivý výběr ze značek jako Blue Mauritius, Ron de Jeremy, El Clásico, G'Vine Gin, Flor de Caňa, Ron Prohibido, Stolichnaya, Tito's, Blue Stamp, Baron Hildprandt a mnohé další.

Alkoholické nápoje není možné prodávat osobám mladším 18 let.

Při prevzetí zboží budete vyzvání k prokázání plnoletosti.

Kontakty
Zákaznická podpora
(Po-Pá, 9-18 hod.)
Rumcajzl.cz - Nová duha 2020
Vytvořeno na Eshop-rychle.czEshop-rychle.cz